Hammasimplantti
Implantteja on käytetty korvaamaan puuttuva hammas jo 1960-luvun puolivälistä asti. Implanttileikkaukset ovat sittemmin yleistyneet paljon ja niiden ensisijainen käyttötarkoitus on korvata puuttuva hammas, tehden hymystä taas eheänkokonaisen. Implantti porataan leukaluuhun, jossa sen annetaan luutua 3-6kk. Tämän jälkeen päälle asennetaan kruunu jonka myötä hoito on valmis. Implantti valmistetaan titaanista. Titaani on metalli jonka tiedetään sopivan hyvin kehon kudoksiin ja se on hyvä alusta luutumiselle. Useat kliiniset testit todistavatkin, että implantit ovat oikein tehtynä turvallinen ja pysyvä ratkaisu korvaamaan puuttuva hammas.
Miksi kannattaa ottaa hammasimplantti?
Implantti näyttää ja tuntuu oikealta hampaalta
Implantti toimii oikean hampaan tavoin, tehden ruokailusta ja hampaiden pesusta helpompaa
Implanttihammas tukee viereisiä hampaita ja estää niiden kallistumista puuttuvan hampaan päälle
Implanttiruuvi leukaluussa estää luukatoa, sillä puruvoima siirtyy implantoidusta hampaasta leukaluuhun ja täten auttaa luun muodostumista. Luun ylläpitäminen on tärkeää esimerkiksi kasvojen ja leukalinjan ylläpitämistä varten
Mikäli kyseessä on esimerkiksi useamman yksikön hammassilta, implanttiruuvi antaa sille tukevan kiinnitysalustan
Mistä hammasimplantti koostuu?
Implanttiruuvi on titaanista valmistettu ruuvi tai sylinteri pituudeltaan noin 8-16mm, joka asennetaan leukaluuhun porattuun reikään. Sylinterin päähän asennetaan pidike, johon lopullinen kruunu asetetaan. Titaani on valmistusaineena keholle kaikista parhaiten sopiva ja siihen on oman luun helppo tarttua. Luutumisprosessi vie 3-6 kuukautta, jonka jälkeen ruuvi on tarpeeksi vahvasti kiinni leuassa. Tämän jälkeen sylinteriin asennetaan kruunu ja hammas on valmis.
Kenelle hammasimplantin voi asentaa?
Hammasimplantin voi asentaa melkein kenelle tahansa. Kuitenkin on tiettyjä asioita, jotka pois sulkevat implantin asennuksen hoidon mahdollisten epäonnistumisriskien kasvaessa. Leukaluun tulee olla täysin kehittynyt, joten alle 18- vuotta täyttäneille implanttia ei voi suositella puuttuvan hampaan korvaamiseen. Suun tulee myös olla hoidettu ja reiätön, eikä suussa saa olla tulehduksia. Suun ollessa tulehdustilassa tulehdus voi ympäröidä implanttiruuvin leukaluussa ja aiheuttaa ennen pitkää irtoamisen. Implantin asentamisen jälkeen jatkuva kontrolli hammaslääkärisi tai erikoishammaslääkärin kanssa takaa onnistuneen implantoinnin. Mikäli kaikki edellä mainitut seikat ovat hyvällä mallilla, hammaslääkärisi keskustelee kanssasi varmasti implantoinnista. Tässä vaiheessa hammaslääkärin tulee varmistua vielä leukaluun kunnosta ja puuttuvan hampaan sijainnista ja asennettavien hampaiden määrästä.
Milloin implanttia ei voi asentaa?
Implantointi ei sovi henkilöille joilla leukaluuta ei ole tarpeeksi, eikä luusiirre ole mahdollista. Implantointi ei myöskään sovi henkilöille joilla on hoitamattomia tulehduksia (esim. parodontiitti) suussa, eikä:
Hoitamaton diabetes
Tietyt luustosairaudet
Immuunijärjestelmän häiriöt
Huumeiden käyttö
Tupakointi tulee myös ottaa huomioon, sillä tupakoijilla on huomattavasti suurempi riski implantin menettämiseen asennuksen jälkeen.
Mitä implantointiin sisältyy?
Tutkimus
Tutkimuksessa hammaslääkäri ensin tarkastaa suusi kokonaiskunnon, jonka jälkeen leuat kuvataan röntgen- ja kartiokeilatomografialla. Tällä tavalla hammaslääkäri näkee leukaluun muodon ja laadun kolmiulotteisesti sekä hermojen sijainnin. Implantti voidaan asentaa 3D-ohjatusti, jotta ruuvi saadaan asennetuksi millilleen oikeaan asentoon. Hammaslääkärimme työskentelevät viimeisintä teknologiaa käyttäen, joka takaa potilaalle mahdollisimman kivuttoman leikkauksen ja toipumisajan, sekä parhaan mahdollisen lopputuloksen.
Implantin tai implanttien asentaminen
Asennuksessa hammaslääkäri tekee pienen reiän ikeneen. Reiän kautta hammaslääkäri 3D-tulostetun ohjurin avulla poraa leukaluuhun pienen reiän. Ohjurin avulla porattu reikä on täsmälleen oikean mittainen ja suuntainen väistäen suonet ja hermot.
Mikäli potilas tarvitsee luusiirrettä, hammaslääkäri avaa ientä enemmän kuin ohjurilla asennettaessa. Luusiirteen lisääminen lisää kustannuksia ja pidentää luutumisaikaa jonkinverran. Luusirrettä käytetään mikäli leukaluu on kärsinyt luukadosta puuttuneen hampaan kohdalla, tai leuan yläpuoliskossa leukaluu on liian ohutta poskiontelon kohdalla. Poskiontelon kohdalle luusiirteen lisääminen onnistuu usein suoraan implantille poratun reiän kautta, eikä aiheuta minkäänlaista kipua tai särkyä.
Kruunun valmistelu ja valmistus
3-6 kuukauden kuluttua implanttiruuvin asennuksesta, hammaslääkäri tarkastaa luutumisen tilanteen. Kun leukaluu on tarpeeksi vahva tukemaan hammasta, voidaan kruunu asentaa ruuviin. Implantti 3D-skannataan tai vaihtoehtoisesti otetaan muotit suusta.
Hammaskruunun tai hammassillan asennus
Kun hammaslaboratorio on saanut kruunun tai hammassillan on valmiiksi, hammaslääkärisi asentaa sen paikalleen ruuvaamalla. Hammaslääkäri varmistaa vielä, ettei uusi hammas jää korottamaan ja tee purennasta epätasaista.
Mitä tarkoitata luusiirre ja luuregeneraatio?
Luusiirteellä varmistetaan leukaluun riittävä paksuus ja korkeus implantin asentamiseen. Luusiirre on useasti eläinperäisestä lähteestä. Luusiirteenä käytetty materiaali mahdollistaa oman luun kasvun implantointi-alueelle. Luusiirrettä käytetään silloin, kun leukaluun kohta, jolle implantti ollaan asentamassa, on liian ohut tai matala. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi liian kauan puuttuneen hampaan alueelle kehittynyt luukato. Myös pitkään jatkuneet hampaan tulehdukset ja varomattomasti suoritettu hampaan poisto aiheuttavat luukatoa.
Kuinka kauan hammasimplantti kestää?
Hammasimplanttien elinkaari ulottuu jopa vuosikymmeniin asti. Oikeanlaisella omahoidolla ja säännöllisillä hammaslääkärikäynneillä ehkäiset ongelmat etukäteen. Vaikka implantti on asennettu terveeseen suuhun, jälkikäteen alkanut parodontiitti (hampaan kiinnityskudossairaus) voi silti irrottaa asennetun implantin leuasta samalla tavalla kuin muutkin hampaat. Suosittelemme käyttämään vain tunnettuja ja luotettuja hammasimplanttimerkkejä, sillä mikäli implantin päällirakenne vaurioituu esimerkiksi trauman seurauksena kahdenkymmenen vuoden kuluttua, on tärkeää löytää siihen vielä varaosia. Hammaskiven poisto, jatkuvat tarkastukset ja onnistunut kotihoito takaavat sinulle kokonaisen, sädehtivän hymyn koko loppuelämäksesi!
Paljonko uusi hammasimplantti maksaa?
Implanttihoidon kokonaiskustannukset alkavat 2400 eurosta, mutta hammasimplanttien hinnat vaihtelevat tapauskohtaisesti. Tietyt osat hammasimplanttihoidosta ovat Kela-korvattavia, mutta Kela-korvaus ei kokonaisuudessaan ole kuitenkaan merkittävä osa hoidon hinnasta.
Käytämme kestäviä ja laadukkaita sveitsiläisiä Straumann-implantteja, joissa on elinikäinen takuu. Hammasimplanttien hintoja vertaillessa kannattaa muistaa, etteivät eri implanttien hinnat ole aina suoraan vertailukelpoisia. Kestävämpi implantti mahdollistaa mm. kapeamman hammasimplantin käyttämisen, jolloin todennäköisemmin ei tarvita luusiirteitä, jotka pidentävät hoidon kestoa ja nostava hammasimplanttihoidon hintaa. Olennaisimmin, hammasimplantin murtumisriski pienenee ja siten vältetään komplikaatioita sekä kalliin jatkohoidon tarvetta.
Tarkemman kustannusarvion saat varaamalla konsultaatioajan joko internet-ajanvarauksestamme tai soittamalla ajanvaraukseemme (010 323 3963).
Huomaathan, että tarjoamme myös osamaksuvaihtoehdon 12 kuukauden korottomalla maksuajalla.
Ilmainen hammasimplanttikonsultaatio
Hammasimplanttikonsultaatiot ovat yleishammaslääkäreillämme ilmaisia. Huomaathan, että konsultaatiot erikoishammaslääkäreillä ovat maksullisia, poislukien suu- ja leukakirurgi Ville Männistön konsultaatiot (toistaiseksi).
Voit pyytää maksuttoman hoitoarvion myös suoraan netissä lähettämällä hammaslääkärillemme 3 kuvaa.
Kokemuksia implanttihoidosta