Hammassärky – yleisimmät syyt ja mitä tehdä
Hammasperäinen kipu voi olla äkillistä ja kovaa, mikä saattaa häiritä merkittävästi arkipäivän toimintoja ja yleistä hyvinvointia.
Hammassäryn yleisimmät syyt
Hammassärky johtuu usein erilaisista suun ja hampaiden terveysongelmista. Tyypillisiä aiheuttajia ovat karies eli reikiintyminen, ientulehdus sekä viisaudenhampaiden puhkeamisongelmat. Myös purentavirheet, kuten bruksismi eli hampaiden narskuttelu, voivat aiheuttaa kipua, joka säteilee hampaisiin. Lohkeamista aiheutuva hermokudoksen ärsytys tai tulehdus voi myös olla merkittävä syy hammassärkyyn, samoin krooniset sairaudet ja erilaiset infektiot suun alueella.
Mikäli kipu jatkuu yksittäisiä vihlaisuja pidempään, on useimmiten syytä varata aika hammaslääkärille säryn syiden selvittämiseksi. Diagnoosin ja hoidon kannalta on olennaista, että hammaskipu tutkitaan perusteellisesti ja ammattitaitoisesti. Osa kivun aiheuttajista vaatii muita kiireellisempää hoitoa.
Hammasytimen tulehdus
Hammasytimen tulehduksen eli pulpiitin aiheuttaa useimmiten pitkälle edennyt karies, eli hampaan reikiintyminen, jolloin bakteerit pääsevät hammasytimeen asti. Ydin voi altistua tulehdukselle myös hampaan lohkeaman tai muun traumaperäisen vaurioitumisen seurauksena. Hammasytimen tulehtuminen voi olla erityisen kivulias, sillä ytimessä on paljon hermoja.
Hammasytimen tulehduksessa on tyypillistä, että hammaskipu pahenee yöaikaan ja pureskeltaessa.
Tulehtunut hammasydin tarvitsee usein juurihoitoa, mutta pahimmissa tapauksissa hammas voidaan joutua poistamaan ja korvaamaan esimerkiksi hammasimplantilla.
Hammassyöpymän aiheuttamat vaivat
Hammassyöpymä, eli eroosio, johtuu hampaiden pitkäaikaisesta altistumisesta happamille aineille. Se heikentää hammaskiillettä ja voi aiheuttaa monenlaisia oireita.
Kylmien tai kuumien ruokien ja juomien aiheuttama vihlonta
Kiilteen kulumisen myötä hampaan värin muuttuminen
Hampaiden pinnan tasoittumisen havaitseminen
Kolojen tai urien syntyminen hampaiden pintaan
Hammaskiilteen ohentuminen, joka voi tuntua sormella kokeillessa
Ohentunut kiille, kiilteen mikromurtumat tai hammaspaikan sauman vuotaminen aiheuttavat usein lämpötilaherkkyyttä, kuten vihlontaa nautittaessa kylmiä tai kuumia juomia tai ruokia. Toisaalta vihlonta voi johtua myös ikenien vetäytymisestä ja hammaskaulan paljastumisesta.
Nämä oireet saattavat pahentua ajan myötä, jos eroosion aiheuttajaa ei tunnisteta ja käsitellä asianmukaisesti.
Eroosion hoitostrategiat perustuvat vahingoittuneen kiilteen suojaamiseen ja vahvistamiseen sekä mahdollisten syiden, kuten ruokavalion tai refluksisairauden, käsittelemiseen.
Ientulehduksesta johtuva kipu
Ientulehduksesta aiheutuva hammaskipu on yleinen vaiva. Se ilmenee yleensä punoituksena, turvotuksena ja verenvuotona ikenistä hampaita harjattaessa tai syödessä. Kipu voi olla jomottavaa tai pistävää.
Hammaskiven kertyminen on merkittävä tekijä ientulehduksen synnyssä. Säännölliset hammaslääkärikäynnit sekä hammaskiven poisto ja hyvä suuhygienia ovat avainasemassa tulehduksen ehkäisyssä sekä hoidossa. Ientulehdus pääsee usein paranemaan vasta, kun hammaskivi on saatu perusteellisesti poistettua.
Ientulehdus voi pahimmillaan johtaa hampaan kiinnityskudoksen tuhoutumiseen ja siten hampaan irtoamiseen. Tällöin puhutaan pitkälle edenneestä parodontiitista eli hampaan kiinnityskudoksen sairaudesta.
Hammaskiven kertymistä voi ehkäistä tai hidastaa säännöllisellä hammasvälien lankaamisella kahdesti päivässä hampaiden harjaamisen yhteydessä. On tärkeää langata myös ienrajasta. Jos ikenet vuotavat verta langatessa tai harjatessa, on se todennäköisesti merkki orastavasta ientulehduksesta, eikä ole syy lopettaa hampaiden lankaamista. Sen sijaan kannattaa varata aika hammaslääkärille, joka voi tehdä lähetteen suuhygienistille hammaskiven poistoon ja selvittää, mitä muuta hoitoa ientulehdus vaatii.
Ientulehdus voi kuitenkin johtua muistakin tekijöistä kuin hammaskivestä.
Ientulehduksen hoitoon tulisi suhtautua vakavasti: ajoissa aloitettu hoito vähentää komplikaatioiden riskiä.
Viisaudenhampaan ongelmat
Viisaudenhampaat voivat aiheuttaa useita ongelmia suun terveydelle. Monesti oireet alkavat kipuina tai tulehduksina viisaudenhampaan ympärillä. Tällainen kipu voi heijastua laajemmallekin leukojen alueella.
Viisaudenhampaan puhkeaminen voi olla hankalaa, jos sille on riittämättömästi tilaa. Tämä voi johtaa hampaan osittaiseen puhkeamiseen tai jopa sen vinoon kasvuun. Tilanne voi edesauttaa ruoanjäämien kertymistä ja tulehdusriskin kasvua, mikä puolestaan aiheuttaa kipua ja turvotusta.
Perikoroniitti on yleinen viisaudenhampaan puhkeamiseen liittyvä ongelma, jossa ientaskun ympärille kertyy bakteereja aiheuttaen tulehdusta. Jos tila ei parane itsestään tai hyvällä suuhygienialla, on syytä hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle.
Joskus viisaudenhammas voi aiheuttaa painetta muille hampaille, mikä voi johtaa niihin kohdistuvaan kipuun ja hampaiden asennon muutoksiin. Pitkittyneessä painetilassa viisaudenhammas voi jopa vaikuttaa purentaan ja puremisen toiminnallisuuteen, mikä korostaa ammattimaisen arvion ja hoidon tarvetta.
Viisaudenhampaan poistaminen on ratkaisu, jota harkitaan jos on odotettavissa, että hammas tai hampaat aiheuttavat ongelmia jatkossakin. Poistotoimenpide tehdään aina paikallispuudutuksessa. Sekä toimenpiteen vaativuus että toipumisaika riippuvat paljon siitä, miten hankalassa asennossa viisaudenhammas on sekä potilaan iästä. Tyypillisesti poisto on helpompaa alle 25 vuoden iässä. Helpoimmillaan viisauden hampaan poisto onnistuu parissa minuutissa ja toipumisaika on muutamia päiviä. Hampaan poiston jälkeen on syytä välttää rasittavaa liikuntaa sekä saunomista.
Purentaongelmat ja lihasjännitykset
Joskus hampaissa asti tuntuvan kivun juuri syy voi olla leukalihaksissa. Esimerkiksi bruksismi, eli jatkuva tiedostamaton narskuttelu voi aiheuttaa purulihasten jumiutumisen ja kipeytymisen, joka säteilee hampaisiin ja muille pään alueille. Bruksismi voi myös pidemmän päälle vahingoittaa hampaita ja siten aiheuttaa hampaiden särkyä.
Bruksismia epäiltäessä on syytä varata konsultaatio hammaslääkärille. Mahdollisiin hoitoihin kuuluvat öisin käytettävät purentakiskot sekä botuliinihoito puremalihaksiin.
Narskuttelun seurauksena vaurioituneet hampaat saattavat tarvita korjaamista esimerkiksi paikkaamalla, hammaslaminaateilla tai -kruunuilla.
Mahdolliset purtantavirheet voivat myös aiheuttaa kipua etenkin leukaniveliin. Tällöin on hyvä miettiä yhdessä hammaslääkärin kanssa oikomishoidon vaihtoehtoja.
Kotikonstit kivun lievittämiseen
Seuraavat kotikonstit saattavat lievittää hammaskipua väliaikaisesti ennen hammaslääkärissä käyntiä. Suun huuhtelu lämpimällä suolavedellä voi vähentää turvotusta ja lievittää tulehdusta. Kylmähaude poskella vähentää sekä turvotusta että kipua. Itsehoitokipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin tai parasetamolin, ottaminen voi myös tuoda väliaikaista helpotusta. On kuitenkin tärkeää muistaa, että nämä keinot ovat vain tilapäisiä, eivätkä ratkaise kivun varsinaista juurisyytä. Mikäli kipu jatkuu tai pahenee, tulee pikaisesti konsultoida hammaslääkäriä.
Kylmä- ja lämpöhoito
Kylmähoidossa hyödynnetään kylmän vaikutusta tulehdusreaktion ja kipuherkkyyden vähentämiseksi. Kylmäpakkausten käyttö lievittää kipua ja alentaa turvotusta. Kylmähoitoa suositellaan erityisesti hammastoimenpiteiden jälkeen sekä hammasvammojen yhteydessä. Hammaskivun tapauksessa kylmähaude kannattaa asettaa poskea vasten, sillä hauteen laittaminen suoraan herkistyneen hampaan päälle voi lisätä kipua. On tärkeää suojata iho pakkasvaurioilta asettamalla ohut kangas tai pyyhe kylmäpakkauksen ja ihon väliin.
Jääpussia tai kylmägeelipakkausta voi käyttää myös akuutin hammaskivun ensiapuna. Kylmähoidon tulisi kestää yhteensä 10-20 minuuttia, muutama minuutti kerrallaan. Hoidon voi tarvittaessa toistaa. Kylmähoito saattaa auttaa vähentämään kipua välittömästi sekä hillitsemään tulehduksen leviämistä naapurihampaisiin ja ympäröivään kudokseen.
Toisaalta lämpöhoitoa voidaan käyttää kramppaavan puremalihaksiston rentouttamiseen. Lämpimän kostean liinan tai lämpötyynyn asettaminen kipeälle alueelle voi lievittää jännitystä, edistää verenkiertoa ja sitä kautta kivun lievittymistä. Lämpöä ei kuitenkaan tulisi käyttää heti mahdollisen vamman jälkeen tai tulehtuneelle alueelle, sillä se voi pahentaa turvotusta ja tulehdusta.
Monet hyödyntävät lämpö- ja kylmähoitoa vuorotellen saadakseen parhaan mahdollisen hyödyn molemmista hoidoista. Tällaisessa sekvenssihoidossa kylmähoito sulkee verisuonia ja vähentää tulehdusta, kun taas lämpö avaa niitä ja edistää paranemista. Tarkka hoitomuotojen valinta ja ajoitus tulisi kuitenkin määritellä yksilöllisesti ja ammattilaisen neuvojen mukaan.
Muista, että lämpö- ja kylmähoito ovat ainoastaan väliaikaisia helpotusmenetelmiä. Mikäli oireet ovat jatkuvia, on suositeltavaa kääntyä hammaslääkärin puoleen mahdollisimman pikaisesti. Ammattilaisen osaaminen varmistaa ongelman oikeaoppisen hoidon ja ennaltaehkäisee lisäkomplikaatioita.
Kipulääkkeiden oikea käyttö
Kipulääkkeiden käytössä on tärkeää noudattaa annosteluohjeita erityisellä huolellisuudella.
Tutki lääkepakkausseloste huolellisesti ja noudata tarkasti annostusohjeita.
Aloita pienimmällä suositellulla annoksella ja nosta annostusta tarvittaessa lääkärin ohjeistuksen mukaisesti.
Älä ylitä maksimiannostusta, sillä se voi aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Esimerkiksi parasetamolin yliannostus aiheuttaa helposti maksavaurion.
Vältä alkoholin, päihteiden, sekä monien eri kipulääkkeiden käyttöä kipulääkityksen aikana.
Ota yhteys hammaslääkäriin, jos kipu jatkuu tai voimistuu lääkkeen käytöstä huolimatta.
Jos olet raskaana tai sinulla on lääkeallergioita, keskustele lääketurvallisuudesta terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kipulääkkeiden käyttöä.
Ennen hoitoon hakeutumista lääkityksen tulee olla siedettävällä ja turvallisella tasolla, eikä se saa peittää oireiden vakavuutta tai estää hammaslääkärin asianmukaista diagnoosia.
Huomioithan, että kipulääkkeet eivät paranna itse ongelmaa vaan lievittävät ainoastaan oireita. Siksi onkin tärkeää hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.
Milloin on aika hakeutua hammaslääkäriin?
Hammaskivun alkaminen tai sen äkillinen paheneminen on selkeä merkki siitä, että on syytä varata aika hammaslääkärille. Sietämätön kipu, turvotus, kuume, tai yleisen voinnin heikkeneminen ovat hälyttäviä oireita, jotka vaativat välitöntä ammattilaisen arviointia ja hoitoa. Myös mikäli kivun voimakkuus estää normaalia toimintaa, kuten syömistä, juomista tai puhumista, on syytä suunnata hammaslääkärin vastaanotolle.
Hammasperäinen kipu on lähes aina merkki jostakin suun terveysongelmasta, joka edellyttää hammaslääkärin tekemää diagnoosia ja suunnitelmallista hoitoa. Viivyttelemättä toimiminen auttaa usein estämään ongelmien pahenemisen sekä pysyvät vauriot hampaisiin tai ikeniin. Oikea-aikainen hakeutuminen hammaslääkärille on investointi suun terveyteesi.
Infektiomerkkien tunnistaminen
Hampaan tai ikenen infektio voi ilmetä useilla tavoin, ja tunnistettujen merkkien avulla voi päätellä hoidon kiireellisyyden. Esimerkiksi turvotus, punoitus, lämpö ja kipu ovat tyypillisiä infektion oireita.
Kun infektio etenee, voi ilmetä selvempiä merkkejä, jotka vaativat välitöntä hammaslääkärin huomiota. Tämä voi tarkoittaa lääkkeellisen hoidon tai toimenpiteen tarvetta. Infektio voi aiheuttaa suun tai kasvojen alueella tuntuvaa turvotusta, ja sen yhteydessä voi esiintyä myös kuumetta, yleistä huonovointisuutta tai jopa imusolmukkeiden turpoamista.
Etenkin, jos kipu on jatkuvaa ja voimakasta, se viittaa yleensä akuuttiin tilaan, joka vaatii nopeaa hoitoa. Jatkuva kiputila voi olla seurausta esimerkiksi fistelin tai märkäpaiseen muodostumisesta, mikä on selkeä merkki hampaan tai ikenen tulehduksesta. Lisäksi vihlonta voi olla merkki hermokudoksen ärsytyksestä tai tulehduksesta.
On tärkeää tunnistaa ja reagoida ajoissa näihin infektion oireisiin, etteivät ne pääse leviämään tai aiheuttamaan vakavampia terveysongelmia. Kokenut hammaslääkäri pystyy arvioimaan oireiden vakavuuden ja määrittämään oikean hoitomuodon.
Ammattilaisten vinkit hammaskivun ennaltaehkäisyyn
Hammashoidon ammattilaiset suosittelevat sähköhammasharjalla harjaamista kahdesti päivässä, vähintään 2 minuuttia kerrallaan, käyttäen fluorihammastahnaa. Hammasharjan tulisi olla pieni ja pehmeäharjaksinen. Myös tavallisen hammasharjan tapauksessa pehmeämpi harja auttaa ehkäisemään ikenien vaurioita ja hammaskiilteen kulumista. Hammasvälien puhdistamisen tulee olla osa päivittäistä suuhygieniaa – käyttämällä hammaslankaa tai hammasväliharjoja voidaan torjua hammaskiven muodostumista ja ientulehduksia.
Mikäli hammaskipua ilmenee, ota yhteys hammaslääkäriin ajoissa, jotta syyt ja hoitokeinot voidaan tunnistaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Hoitoon pääsy nopeastikin on mahdollista, mutta julkisella puolella päivystysaikoja on rajoitetusti ja ne on yleensä tarkoitettu juuri äkillisesti ilmaantuneiden ja vakavimpien särkytapausten hoitoon. Yksityisellä puolella on mahdollista päästä nopeasti tutkimukseen. Kivunlievityksen lisäksi hammaslääkäri selvittää säryn juurisyyt ja tarjoaa pysyvämpiä ratkaisuja aiheuttajiin auttaen välttämään tulevaisuudessa vastaavat tilanteet. Oikea-aikainen hoito voi estää monia suun terveyteen liittyviä komplikaatioita ja lievittää kipua tehokkaasti.
Ebeling Hammaslääkärit tarjoavat laadukasta hoitoa hammaskivun lievittämiseen ja ennaltaehkäisyyn Helsingin seudulla. Voit varata ajan itse varauskalenteristamme tai soittamalla numeroon 010 323 3963.
Säännölliset tarkastukset kivun ennaltaehkäisynä
Edullisin ja kivuttomin hammashoito on ajoissa tehty hammashoito. Ehkäisevä toimenpide on aina parempi valinta. Säännölliset tarkastuskäynnit hammaslääkärillä auttavat tunnistamaan ja ennaltaehkäisemään mahdollisia sairauksia jo varhaisessa vaiheessa, kuten reikiintymistä, ientulehdusta sekä hammaskiven muodostumista. Lisäksi tarkastukset paljastavat mahdollisen hampaiston kulumisen ja purentaongelmat. Terveen suun ylläpito ja hammassäryn ennaltaehkäisy vaativat säännöllistä huomiota sekä ammattitaitoisen hammaslääkärin arviointia ja neuvoja.
Hammastarkastuksessa kannattaa käydä vähintään joka toinen vuosi, mutta vuosittaiset käynnit ovat suositeltavia, jos sinulla on ennestään reikiintymistä, ientulehdusta tai muita suun terveyden haasteita.
Entä jos hammaslääkärissä käynti pelottaa? Hampaiden hoitamattomuutta on syytä pelätä enemmän kuin hammaslääkäriä. Henkilökuntamme on saanut erityistä kiitosta pelkopotilaiden huomioimisesta ja kuuntelevasta kohtaamisesta. Täältä voit lukea lisää, kuinka lähestymme pelkopotilaita, sekä pelkopotilaiden kokemuksia omin sanoin.
Tervetuloa hoitoon!
Pelkopotilaiden ja muiden kokemuksia Ebelingillä