Mitä on esteettinen hammashoito?

By in
Mitä on esteettinen hammashoito?

Esteettinen hammashoito ei tarkoita pelkkää hampaiden valkaisua tai oikomishoitoa. Kokosin listan siitä, mitä kaikkea hampaiden ulkonäön kohentamiseksi voi tehdä. Kuten huomaat, alkuun pääsee jo hammaskiven poistolla.

Oikomishoito

Esteettinen oikomishoito on kehittynyt huimasti viime vuosina. Se on huomaamattomampaa, sillä se tehdään yleensä kalvoilla, tai jos tehdään raudoilla, nekin ovat hampaiden väriset. Digitalisuuden ansioista oikominen on nopeampaa ja varmempaa. Hammasteknikko suunnittelee halutun lopputuloksen ja prosessin 3D-mallinnuksen avulla valmiiksi, ja potilas hyväksyy suunnitelman. Tämän jälkeen laboratoriossa valmistetaan räätälöidyt kovat kalvot, jotka oikovat hampaita kohti haluttua tulosta. Kalvoja pidetään koko ajan, ainoastaan syödessä ne otetaan pois. Uudet kalvot vaihdetaan vanhojen tilalle muutaman viikon välein.  Kalvot eivät vaikuta puheeseen eivätkä oikeastaan näykään. Hoidon hinta on n. 3000 – 5500 euroa, ja keskimäärin hoito vie 6 – 9 kuukautta. Helpoin tapa päästä alkuun on varata maksuton konsultointikäynti hammaslääkäriltämme.

Hampaiden muotoilu

Kun oikominen on päättynyt tai jos hampaat ovat jo valmiiksi suorat, niitä voidaan muotoilla esteettisellä muovilla.

Esteettiset hammaskuoret

Keraamiset kuoret voivat olla kruunuja, joilla pinnoitetaan kaikki hampaan pinnat tai laminaatteja, jotka peittävät vain hampaan ulkopinnan.

Purennan kuntoutus keramialla

Jos hampaat ovat kuluneet ja purenta madaltunut, asian voi korjata keramialla. Keraamisen korotuksen ansiosta yleensä painunut alaleuka palautuu ja suupielen rypyt oikenevat. Usein suupielen tulehduksetkin helpottavat.

Muotovirheiden korjaus

Esteettisillä muoveilla voi korjata huomaamattomasti lohkeamia tai pieniä muotovirheitä. Nykyaikaisia esteettisiä muoveja ei kannata sekoittaa vanhoihin muovipaikkoihin, jotka olivat yleensä rumia ja erottuvia.

Valkaisu

Valkaisuun on tarjolla myös kotikonsteja, mutta paras ja tasaisin lopputulos syntyy hammaslääkärissä. Ensin tutkitaan, että suu on terve ja ikenet kunnossa, jotta riskejä ei ole. Lisäksi suu puhdistetaan huolella – tällainen puhdistus ei onnistu kotikonstein eikä kosmetologilla. Valkoisuuden astetta voi myös säädellä. Eri ihmisillä hammas reagoi eri tavoin valkaisuaineeseen ja siksi  lopputulos on aina yksilöllinen. Supervalkoista jenkkihymyä ei kannata pelätä, sillä se on monesti tehty laminaateilla tai useilla peräkkäisillä hoitokerroilla.

Hammaskiven poisto ja soodapuhdistus

Kevyin esteettisen hoidon vaihtoehto on hammaskiven poisto ja soodapuhdistus. Hammaskiven poisto on suun terveyden kannalta tärkeää, ja soodapuhdistuksella poistetaan värjäymät hampaiden pinnasta, mikä saa ne vaaleammiksi.

Jos sinulla on kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä minuun tai vastaanottoomme, autamme mielellämme!

Hammaslääkäri Sakari Ebeling
sakari@ehammas.fi

Leave a reply