Röntgenkuvantaminen hammashoidossa
Kattava ja todenmukainen kuva suun terveydentilasta on perusedellytys onnistuneelle hoidolle. Röntgenkuvaus on keskeinen osa modernia hammashoitoa.
Käytössämme on viimeisin kuvausteknologia, kuten OPTG ja 3D-röntgenlaite, jotka mahdollistavat tarkat diagnoosit.
Bite-Wing-röntgen (BW) ja Periapikaalikuvat
Bite-Wing-röntgenkuvat otetaan takahampaista molemmilta puolilta erikseen. Laiteon kompakti, jote kuvat voidaan ottaa suoraan hoitohuoneessa. Niiden avulla voidaan paikantaa mm. hampaiden väleihin muodostuvaa kariesta, jotka eivät näy ulospäin, ja saattavat siten jäädä hammastarkastuksessa huomaamatta. BW-röntgenillä näkee mm. myös vanhojen paikkojen alle.
Bite-Wing-kuvaus on “intraoraalista”, eli sensori on suun sisäpuolella.
Periapikaalikuvauksessa (kutsutaan myös “hammaskuvaksi”) saadaan kuvan yhdestä tai muutamasta hampaasta juurten päitä myöten.
Koko leuan röntgen, eli ortopantomografia (OPTG/PTG)
Ortopantomografia tai panoraamakuvaus antaa kerralla yleiskuvan hampaiden ja leukojen terveydentilasta sekä aiemmin tehdyistä hoidoista. Hampaat näkyvät juuria myöten, vaikka eivät niin yksityiskohtaisesti kuin intraoraalisessa Bite-Wing- tai periapikaalikuvissa.
Esimerkiksi hammasjuuren tulehdukset voivat oireettominakin aiheuttaa vaaran yleisterveydelle, ja ne ovat usein havaittavissa vain röntgenkuvasta.
Kartiokeilatomografia (KKTT)
Kartiokeilatomografiaa kutsutaan joskus tuttavallisemmin “3D-röntgeniksi”. Sillä saadaan yksityiskohtaisempi kolmiulotteinen kuva kohteesta. Syitä KKTT:n käyttöön voivat olla esimerkiksi:
hammasimplanttihoidon suunnittelu
leukaluun tarkempi tutkiminen, esim. luusiirteen ja hammasimplantin luutumisen seuranta
haastavamman hampaan poiston valmistelu
puhkeamattomien hampaiden asennon tutkiminen
hampaan juurenpään tulehduksen arviointiin
juurihoidon tukeminen
poskionteloiden tutkimiseen (esim. limakalvoturvotuksen tai rakenteellisten poikkeavuuksien paikantamiseen)
Kefalometrinen kuvaus
Lasten ja nuorten oikomishoidossa sekä suu- ja leukakirurgiassa saatetaan tarvita kefalometrisellä röntgenlaitteella otettua kallolateriaalikuvaa, eli kuvaa, joka on otettu tarkasti pään sivulta. Tämä antaa kuvan, josta näkee hampaiden ja leukojen asennot suhteessa kalloon.
Kefalometristä kuvausta varten ulkopuoliseen röntgenlaboratorioon. Muut röntgenkuvaukset onnistuvat toimipisteissämme samalla käynnillä.
Röntgenkuvantamisen turvallisuus
Röntgensäteet ovat suurissa määrissä haitallisia. Kuvantamisessa saatu säteilyannos kuitenkin niin pieni, että kuvantaminen on turvallista. Kuvantamisen säteilyannos vastaa muutamien päivien taustasäteilyannosta. Poikkeuksena on raskaus, sillä säteilyn aiheuttamat riskit kehittyvälle sikiölle ovat merkittävämpiä. Muista siis mainita hammaslääkärille, mikäli olet raskaana tai epäilet raskautta.
Kokemuksia hammastarkastuksesta